Spotify

Sedan företaget grundades år 2006 har streamingtjänsten Spotify vuxit på ett närmast häpnadsväckande sätt. Spotify lanserades i oktober 2008 och hade drygt fyra år senare i december 2012 20 miljoner användare.

Fler artister har hakat på

Trots att många stora artister som till exempel The Beatles, Pink Floyd och Led Zeppelin med flera till en början inte ville ha sin musik tillgänglig på Spotify har så småningom allt fler och fler ändrat sig, och nu finns samtliga tidigare nämnda artister tillgängliga på musiktjänsten. Totalt finns över 20 miljoner låtar tillgängliga för lyssning på Spotify så man kan lugnt säga att det finns en del att lyssna på för den som vill.

Från ”Freemium” till monetiseringen och ”Premium”

Du kan använda Spotify helt gratis om du vill, men vill du ha tillgång till fler funktioner samt slippa reklam så kan du även uppgradera ditt medlemskap till ”Premium” för en månadsavgift. Detta är dock ett koncept som existerade redan innan Spotify.

Spotify började som en affärsmodell där användaren lyssnar på musik gratis. Efter tag är tanken att man övergår till att kunderna betalar för tjänsten. Inom e-commerce kallas det för ”freemium”. Internet har länge huserat ett stort urval av gratistjänster och gratisspel, där man helt valfritt kan välja att betala mindre summor pengar för att få tillgång till extra funktioner eller föremål i spelet. De senaste giganterna i spelvärlden som använder sig av denna affärsmodell är Clash of Clans till iOS samt den svenska Facebook-succén Candy Crush Saga.